Remonttilupahakemus
Pyydämme täyttämään remonttilupahakemuksen osoitteessa https://huoneistotieto.fi
Osakas voi kirjautua Huoneistotietoon omilla käyttäjätunnuksillaan. Sivusto vaatii vahvan tunnistautumisen.
Osakas ei voi aloittaa huoneistoremonttia ilman taloyhtiön lupaa jos remontissa puututaan kantaviin rakenteisiin tai se voi vaikuttaa naapurihuoneistoihin.
Osakkaan on tehtävä taloyhtiölle kirjallinen remonttilupahakemus aina, kun hänen remonttinsa voi vaikuttaa talon rakenteisiin tai naapuriasuntoon. Samoin osakkaan täytyy ilmoittaa naapureille remontista ja sen mahdollisesti aiheuttamista häiriöistä esimerkiksi rappukäytävän ilmoitustaululla. Tarvittaessa ilmoitus tulee viedä myös naapurirappuun, mikäli äänet kantautuvat sinne saakka.
Nämä on aina ilmoitettava:
- parketin asennus muovimaton tilalle, lattian hionta tai laminaatin asennus
- wc:n, kylpyhuoneen, saunan remontointi, rakentaminen tai poistaminen
- keittiön allaskaappien vaihtaminen
- pesukoneen tai astianpesukoneen asentaminen, jos koneen vesi- ja viemäriletkulle tai sähköjohdolle ei ole liitäntävalmiutta
- hanan tai wc-istuimen vaihto
- hanan irrottaminen, veden katkaisemista edellyttävät työt
- kiinteiden sähköjohtojen asentaminen ja poistaminen
- viemäri-, käyttövesi-, sähkö-, lämmitys- tai ilmanvaihtojärjestelmiin liittyvien laitteiden asentaminen, muuttaminen tai poistaminen: lämmitysjärjestelmään kuuluva lämmityspatteri tai lattialämmitys, integroitu liesi, liesikupu tai ilmanvaihtoon kytketty liesituuletin, lämminvesivaraaja
- parvekkeen lattian pinnoitteen vaihtaminen (saattaa vaikuttaa vesieristykseen)
- muutokset kantaviin väliseiniin
- muutokset ulko-oviin (esimerkiksi ovisilmän tai turvalukon asentaminen)
- kevyiden väliseinien purkaminen, siirtäminen tai uusien rakentaminen, jos seinien sisällä kulkee sähkö- yms. johtoja
- pientaloyhtiöiden asukashallintaan kuuluvien piha-alueiden työt (mm. puiden istutukset, muurit, terassit, aidat).
Näistä ei tarvitse ilmoittaa:
- tapetointi ja maalaus
- taulujen kiinnittäminen
- keittiön yläkaappien vaihtaminen, jos ei vaikuta ilmanvaihtokanaviin
- pesukoneen tai astianpesukoneen asentamista, kun vesi-, viemäri- ja sähköliitännät ovat olemassa
- huonekorkeuden laskeminen, jos ei vaikuta ilmanvaihtokanaviin tai sähköjohtoihin
- kiinteiden kalusteiden, kuten eteiskaapistojen tai vaatekaapistojen rakentaminen tai poistaminen
- muiden kuin viemäri-, käyttövesi-, sähkö-, lämmitys- tai ilmanvaihtojärjestelmiin liittyvien laitteiden asentaminen, muuttaminen tai poistaminen: jää-, pakastin- tai viileäkaappi, mikroaaltouuni, liesituuletin (esimerkiksi aktiivihiilellä toimiva, joka ei kuulu ilmanvaihtojärjestelmään)
- väliovien poistaminen/vaihtaminen
- vanhan parkettilattian vaihtaminen uuteen samantyyppiseen parkettilattiaan
Asbestin kartoitusvelvollisuus osakkaan huoneistoremontissa
Yleistä
Asbestilla tarkoitetaan kuitumaisia silikaattimineraaleja, jotka saattavat aiheuttaa syöpää. Materiaaleihin sitoutuneena asbestista ei ole vaaraa, mutta asbestipitoisen materiaalin purkutyössä ilmaan voi vapautua terveydelle haitallisia hiukkasia.
Suomessa asbestia on käytetty rakennusmateriaaleissa vuosina 1922-1992. Asbestipitoisten tuotteiden valmistus ja käyttö on ollut kokonaan kielletty vuoden 1994 alusta lukien.
Ennen vuotta 1994 rakennettujen taloyhtiöiden huoneistoissa on saatettu käyttää asbestipitoisia aineita ja materiaaleja, kuten
• maalit, lakat ja bitumiemulsiot
• muovimatot, Iinoleum-laatat, tasoitteet ja Iiimat
• keraamiset laatat, laatta- ja saumalaastit
• putkieristeet ja ilmanvaihtokanavat
Uusi asbestilaki
Uusi asbestilaki tuli voimaan 1.1.2016 alkaen. Uusi laki määrittää ja täsmentää asbestityöhön liittyviä menettelyjä ja vaatimuksia.
Aiemmin voimassa ollut käytäntö, jossa asbestikartoitusta ei tehdä, vaan purkutyö tehdään asbestipurkutyönä, ei Aluehallintoviraston Työsuojeluhallinnon mukaan enää ole hyväksyttävää.
Huoneiston asbestikartoitus
Jos osakas aikoo tehdä tai teettää huoneistoremontin, hänen tulee teettää tietyissä tapauksissa asbestikartoitus purettaviin materiaaleihin. Uuden lain mukaan ennen vuotta 1994 rakennettujen rakennusten purettavien materiaalien asbesti pitää kartoittaa ennen purkutyötä. Lähtökohta on, että osakas maksaa kartoituksen, ellei muuta sovita.
Asbestikartoitusta ei kuitenkaan tarvitse teettää, jos huoneistossa tehdään vähäisiä töitä, kuten reikien poraamista seiniin tai kattoon.
Asbestikartoituksen tekijältä edellytetään riittävää perehtyneisyyttä. Kartoittajan tulee olla perehtynyt asbestin esiintymiseen käytetyissä rakennusaineissa, materiaaleissa, rakenteissa sekä omaavan kartoituksen laadun ja laajuuden edellyttämää ammatillista osaamista. Riittävän perehtyneitä ovat esimerkiksi:
1, henkilösertifioitu asbesti- ja haitta-aineasiantuntija (VTT Expert Services Oy)
2. rakennusterveysasiantuntija tai sisäilma-asiantuntija (Sosiaali- ja terveysministeriön asumis-terveysasetuksen mukainen ulkopuolinen asiantuntija)
3, koulutettu asbestikartoitusyritys (Suomen JVT- ja kuivausliikkeiden Lido ry / Vahinkopalvelut)
4, pätevöitynyt asbestipurkaja tai AV-yritys (Suomen Asbesti- ja Pölysaneerausliikkeiden Iiitto ry)
Materiaalinäytteet ottaa aina asbestikartoittaja. Asbestikartoitusraportti toimitetaan muutostyöilmoi-tuksen käsittelijälle. Huoneiston remontti-ilmoitus voidaan hyväksyä vasta asbestikartoituksen jälkeen. Asbestikartoitus viivästtää remontti-ilmoituksen käsittelyä ja se tulee ottaa huomioon remontin aikataulussa.
Huoneiston asbestipurkutyöt
Mikäli asbestikartoituksessa löytyy asbestia, purku tehdään asbestipurkutyönä Aluehallintoviraston Työsuojeluhallinnon ohjeen mukaan.
Ohjeen on laatinut yhteistyössä työryhmä, johon kuuluivat Isännöintiliitto, Kiinteistöliitto ja Matinkylän Huolto Oy.